Een ‘warenhuis’ voor de kleine ondernemer

Sinds 2005 leeft bij mij het idee dat een deel van de fysieke retail in de toekomst niet meer verkoopt maar faciliteert. Ik zal het gecharcheerd de terugkomst van premoderne retail noemen. Dit naar het voorbeeld van enkele succesvolle on-line initiatieven als E-bay en marktplaats. Deze gedachte resulteerde uiteindelijk in een warenhuisconcept voor V&D waar kleine/jonge ondernemers (tijdelijk) konden ondernemen.

De terugkomst van de markt is alweer enkele jaren gaande, kijk maar eens naar het succes van de farmersmarkets. Ook winkels als platform komen steeds vaker voor. Zo berichte ik over The Coop in Melbourne, 303 Grand in New York en het tijdelijke warenhuis voor jonge kleine ondernemers in San Fransisco. En we lijken weer een stap verder te zijn gekomen naar de opkomst van de fysieke retail als platform voor mensen die willen verkopen.

In Londen staat  namelijk sinds kort een variant op het elitaire maar visionaire Dover street market. Dit geesteskindje van Comme des Garcons’ Rei Kawakubowat biedt een podium  aan  hippe en jonge modeontwerpers door hen een klein winkeltje te laten beginnen in een en hetzelfde gebouw. “Stuff” zoals het nieuwe initiatief heet heeft een dergelijk concept met het verschil dat het de ruimte biedt aan de “gewone” man.

Het idee komt van de Londense entrepreneur David Lashmar die nog niet zo lang geleden een van de bekendere 2dehands platenzaak in de stad te bezitte. Maar toen, hij na 33 jaar vol overgaven oud vinyl te hebben versleten, toch recentelijk de deuren moest sluiten bedacht hij iets nieuws.

Een van zijn uitgangspunten was klanten een unieke ervaring te bieden door producten aan te bieden die nergens anders te koop zijn. Wie Stuff bezoekt kan zich dan ook trakteren op een breed scala aan handgemaakte producten van chocolade tot babykleding. Vaak aangeboden door mensen die voor het eerst de uitdaging als “retailer” aangaan. En deze nieuwelingen staan er niet alleen voor want David staat altijd klaar om hen van wijze raad te voorzien.

Via Your local guardian

Advertisements

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: