Hoe we nu winkelen

blog_m_lessfoto via howies

Een van mijn favoriete futurist schrijvers Richard Watson heeft recentelijk tien trends opgesomd die volgens hem op dit moment de retail bepalen. We horen nog maar weinig van ooit bejubelde termen als premiumisation, masstigue, transumerism, third spaces en in mindere mate pop-up retail. En het gaat ook al langer niet meer om convienience en experience.

Waar gaat het nu dan wel over. Verschillende dingen heb ik al eens aan gestipt in mijn blog zoals tweede hands en huren. Maar ook een trend als lokaal. Ik zal de tien punten opsommen, uitleg kunnen jullie lezen op zijn eigen blog. (link onder aan)

  1. Cheap is now cool
  2. People are trading down
  3. We are buying second-hand
  4. People are creating and consuming at home
  5. Consumers want to be in control
  6. It’s OK to rent
  7. Bin the bling
  8. Green is starting to fade.
  9. Simplicity in back
  10. Local not global

Aan het einde geeft hij als commentaar op de trends dat ze wellicht niet een lang leven zijn beschoren. Want volgens hem zullen bij een snel herstel van de economie mensen direct teruggrijpen naar oude gewoontes. In zijn woorden: “We all have ridiculously short memories and we will return to our selfish, debt-ridden, materialistic ways before you can say Prada bags or organic water.” . Deze trends zouden volgens hem dan ook zolang duren als de economie slecht gaat.

En daar ben ik het niet hellemaal mee eens, veel van de trends die hij opnoemt zijn al voor de crisis ontkiemt. Zo is huren en tweede hands geen trend ontstaan door de crisis maar heeft de crisis deze trend gekatalyseerd. Andere ontwikkelingen zoals lokaal zijn volgens mij veel meer een gevolg van sociaal demografische ontwikkelingen de  angst voor globalisering en het groener willen leven.

Ik zou graag positief zijn en zoals vele willen dat deze ontwikkelingen zullen doorzetten ook als de economie weer gaat groeien. Maar ook ik weet dat we ons niet moeten verbazen als we bij economisch herstel weer snel teruggrijpen naar het hebberige gedrag. En misschien is dat maar goed ook want is dit namelijk niet waar retail zo groot mee worden is.

http://toptrends.nowandnext.com/?p=590

Lees trouwens ook eens zijn boek aanrader

Advertisements

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: