Temporary ownership

i_love_rent_tote_bag-p149568323182531400truq_2101

Het is alweer een jaar of twee geleden dat ik het boek Future shop How the New Auction Culture Will Revolutionize the Way We Buy, Sell, and Get theThings We Really Want. van Daniel Nissanoff las. Het deed mijn anders denken over het bezitten van dingen. In dit boek wordt beschreven hoe de consumentencultuur snel aan het veranderen is en iedereen rijker kan leven voor minder. Dit is volgens hem mogelijk wanneer mensen anders naar eigendom gaan kijken. In plaats van dingen bezitters zal je dingen gebruiken ‘temporary owneship’. Een uitspraak die ik ooit eens ergens voorbij hoorde komen slaat de spijker hier op zijn kop: ‘It is not what you own but what you use!’.

Mensen lijken steeds vaker spullen voor kortere tijd spullen aan te schaffen om het hierna weer door te verkopen op sites zoals E-Bay. En dat hoeft tegenwoordig helemaal niet moeilijk te zijn want de mensen die niet dat gedoe met on-line verkopen willen, brengen hun oude bezittingen naar een ‘dropshop’ zoals Drop store in België. Deze dropshops regelen voor een bepaald percentage van het verkoopbedrag het plaatsen en verkopen op E-bay voor je. Wanneer je product verkocht is krijg je het geld eenvoudigweg op je rekening gestuurd.

Als men het principe van tijdelijk bezit hanteert wordt goedkoop duurkoop omdat goedkope dingen snel in waarde dalen  integenstelling tot dure dingen welke waardevaster zijn. Steeds meer mensen zullen volgens Nissanoff door de snellere roulatie van de dure spullen toegang hebben tot kwalitatief hoogwaardige ‘merkartikelen’ wat een  einde van de goedkope inferieure lageloonlanden spullen kan betekenen.

Ooit was het not done om tweedehands te kopen te huren. Een mooi voorbeeld hoe de houding tegenover ‘temporary ownership’ aan het veranderen is komt uit de recente ‘Sex in the city’ film.  Een van de spelers ‘Carrie’ vraagt zich tijdens een sollicitatiegesprek af hoe de sollicitant zo’n dure Louie Vuitton tas kan veroorloven. Wanneer ze de sollicitant uiteindelijk vraagt hoe ze de tas kan betalen antwoord de sollicitante rustig “I rented it”.

Tijdelijk bezitten lijkt niet alleen een manier te zijn om luxer te leven maar ook alsmaar vaker komt er een andere redden ter spraken. Want volgens vele wordt het steeds meer gezien als een verantwoordelijke manier van consumeren zeker nu milieu een belangrijk issue is. En zo kan de trend van ‘temporary ownership’ wellicht en duw in de rug krijgen uit een onverwachte hoek.

http://www.classiccarclub.co.uk

http://www.iletyou.com/

http://www.bagborroworsteal.com

Advertisements

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: